Met kabels een verticale tuin creëren

Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren en monteren van KLIMHULPSYSTEMEN .

klimhulpsystemen met spankabels

ideaal voor gesloten gevels

De (nieuwe of bestaande) gevels worden voorzien van afstandhouders. Deze afstandhouders zijn standaard beschikbaar in verschillende lengtes en uitvoeringen. De afstandhouders kunnen in verschillende patronen op de gevel gemonteerd worden.

Tussen de houders worden RVS kabels gespannen. De kabels kunnen zowel horizontaal als verticaal, maar ook diagonaal gespannen worden.

In de regel worden de afstandhouders hart op hart 1,5 tot 2,5 meter uit elkaar gezet, maar deze maat wordt per situatie bepaald.

De vier standaard afstandhouders

RVS ROBUUST

De robuuste RVS afstandhouders kunnen grote krachten opnemen en zijn geschikt voor groene gevels in openbare ruimtes. De afstandhouders hebben een diameter van 25mm en zijn standaard beschikbaar in de lengtes 80, 120 en 160mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef, een rozet, de afstandhouder zelf en een dop.
RVS BASIC

De basic RVS afstandhouders  zijn ideaal bij grote oppervlaktes met grote aantallen afstandhouders. De afstandhouders hebben een diameter van 16 mm en zijn standaard beschikbaar in de lengtes 95 en 120 mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef, een rozet en de afstandhouder zelf.
RVS MINI

De mini RVS afstandhouders zijn geschikt voor groene gevels met enkel horizontale of enkel verticale kabels in niet openbare gebieden. De afstandhouders hebben een diameter van 22 mm en zijn standaard beschikbaar in de lengte van 60 mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef en de afstandhouder zelf.
ALUMINIUM

Wanneer de gevel bestaat uit een lichte onderconstructie, zoals bijvoorbeeld een houten constructie of gevelisolatie, worden vaak de aluminium afstandhouders gebruikt van 95 of 150mm lang. De RVS kabels worden met de hand tussen de houders gespannen waardoor minder materiaal gebruikt wordt.

opgespannen kabels

type kabel

Standaard worden RVS spankabels gebruikt met een diameter van 4mm. De kabels kunnen orthogonaal door de afstandhouders lopen.  Over het algemeen staan de afstandhouders  ongeveer 2 meter uit elkaar. Bij de verticale kabels kan dat een wat grotere afstand zijn, maar bij de horizontale kabels zal dat juist weer wat minder zijn.

opspannen van kabels

Het opspannen van de kabels gebeurt middels draad-terminals aan de uiteinden van de kabels. Deze draad-terminals zijn op locatie aan de kabel te klemmen. Het is ook mogelijk om de kabels volledig op maat te bestellen. Wij raden dan aan om eerst alle afstandhouders te monteren om vervolgens de kabels in te meten. Wij helpen u graag met het bepalen van de lengte.

Details

Mogelijke beplanting

Als de gevel eenmaal voorzien is van een raster van spankabels is het van belang om de juiste klimplanten te planten. Slingerplanten hechten zich niet met de wortels aan de muur, maar slingeren juist langs de kabels omhoog. Afhankelijk van de oriëntatie op de zon en de heersende windrichting kunt u een keus maken. U kunt het best kiezen voor een afwisselende mix van robuuste en snelgroeiende soorten planten. Bij voorkeur staan de planten in de volle grond zodat het onderhoud minimaal is. Zorg dat de planten vooral in het begin voldoende water krijgen. Het is wel verstandig om ze jaarlijks even bij te snoeien.
1. Slingerplanten of winders. Deze groep groeit goed met een verticale klimhulp. Er zijn rechts-windende soorten zoals de Kamperfoelie, links-windende soorten zoals de Blauwe regen, maar ook soorten die in beide richtingen winden zoals de Bruidssluier.

2. Rankvormende planten. Rankers of rankvormende soorten heb een maasvormig netwerk nodig. Voorbeelden zijn de Bosrank, de Clematis en de Wijnstok.

3. Enteraars of steunklimmers. Deze leiplanten hebben een horizontale klimhulp nodig. Ze groeien eerder als een sluier over de steunen heen. Winterjasmijn en Klimrozen zijn de bekendste voorbeelden van deze groep.

een mooi en strak lijnenspel

op EEN EENVOUDIGE MANIER EEN DUURZAME GEVEL CREËREN

De kabels kunnen een schil vormen rondom elk gebouw. Omdat de kabels flexibel zijn kan bijna elke vorm bedacht worden.

Montage van de afstandhouders

De montage van de afstandhouders is door een handige monteur goed uit te voeren. De algemene montagevolgorde is als volgt:

1. markeer alle punten op de gevel en boor de gaten (diameter en diepte kan variëren)
2. veranker het draadeind met een chemisch anker (of draai de stokschroeven in het hout)
3. monteer de rozet en de afstandhouder
4. meet de kabels in volgens de afbeelding hieronder
5. laat de kabels produceren en bezorgen
6. plaats de kabels en afspannen met een moer

Desalniettemin raden wij u aan om de montage door het montageteam van Carl Stahl uit te voeren. Wij houden rekening met de (voorspan)krachten die ontstaan en zorgen dat de krachten goed afgedragen worden naar de onderliggende constructie. Ook kunnen wij op grote hoogte monteren. Wij hebben eigen steigers.

een kleine investering met veel groen als resultaat

verschillende soorten afstandhouders

Voor zowel grote als kleine projecten is er altijd een oplossing. Wij denken graag met u mee om een geschikt systeem te vinden voor uw situatie.

stuur ons uw aanvraag

[recaptcha]


great things
are built
with
the best materials.


carlstahl.greenwalls

CONTACT