Met spankabels een verticale tuin creëren.

Wij zijn gespecialiseerd in klimhulpsystemen met spankabels.

Wij helpen je graag bij het uitwerken van de groene gevel.

ideaal voor gesloten gevels

spankabels + afstandhouders

klimhulpsystemen met spankabels

Nieuwe en bestaande gevels kunnen op eenvoudige manier begroeid worden met behulp van afstandhouders en spankabels. 

De kabels kunnen zowel horizontaal als verticaal, maar ook diagonaal gespannen worden. 

De vier standaard afstandhouders

RVS ROBUUST

De robuuste RVS afstandhouders kunnen grote krachten opnemen en zijn geschikt voor groene gevels in openbare ruimtes. De afstandhouders hebben een diameter van 25mm en zijn standaard beschikbaar in de lengtes 80, 120 en 160mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef, een rozet, de afstandhouder zelf en een dop.
   80mm €24 p/set
120mm €26 p/set
160mm €28 p/set
(excl. btw)
RVS BASIC

De basic RVS afstandhouders  zijn ideaal bij grote oppervlaktes met grote aantallen afstandhouders. De afstandhouders hebben een diameter van 16 mm en zijn standaard beschikbaar in de lengte van 95mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef, een rozet en de afstandhouder zelf.
   95mm €16 p/set
(excl. btw)
RVS MINI

De mini RVS afstandhouders zijn geschikt voor groene gevels met enkel horizontale of enkel verticale kabels in niet openbare gebieden. De afstandhouders hebben een diameter van 22 mm en zijn standaard beschikbaar in de lengte van 60 mm. Een set bestaat uit een draadeind of stokschroef en de afstandhouder zelf.
   60mm €13 p/set
(excl. btw)
ALUMINIUM

Wanneer de gevel bestaat uit een lichte onderconstructie, zoals bijvoorbeeld een houten constructie of gevelisolatie, worden vaak de aluminium afstandhouders gebruikt van 95 of 150mm lang. De RVS kabels worden met de hand tussen de houders gespannen waardoor minder materiaal gebruikt wordt.
   95mm €18 p/set
150mm €22 p/set
(excl. btw)

de spankabel

type kabel

Standaard worden RVS spankabels gebruikt met een diameter van 4mm. Deze kabel kost € 2 p/m1 excl. btw. In extreme gevallen of bij grote overspanningen kan een kabel met een diameter van 6mm nodig zijn. Vraag ons om advies bij twijfel. 

spanners

Het opspannen van de kabels gebeurt middels terminals aan de uiteinden van de kabels. Deze draad-terminals zijn op locatie aan de kabel te klemmen en kosten €10 p/st excl. btw. Het is ook mogelijk om de kabels volledig op maat te bestellen met aangeperste spanners.

Details

rvs klimhulp
kunststof klimhulp
gekruiste kabels
diagonale kabels
rvs kruisklem
rvs kruisklem
afstandhouder hoek
aluminium houders

Mogelijke beplanting

Als de gevel eenmaal voorzien is van een raster van spankabels is het van belang om de juiste klimplanten te planten. Slingerplanten hechten zich niet met de wortels aan de muur, maar slingeren juist langs de kabels omhoog. Afhankelijk van de oriëntatie op de zon en de heersende windrichting kunt u een keus maken. U kunt het best kiezen voor een afwisselende mix van robuuste en snelgroeiende soorten planten. Bij voorkeur staan de planten in de volle grond zodat het onderhoud minimaal is. Zorg dat de planten vooral in het begin voldoende water krijgen. Het is wel verstandig om ze jaarlijks even bij te snoeien.
1. Slingerplanten of winders. Deze groep groeit goed met een verticale klimhulp. Er zijn rechts-windende soorten zoals de Kamperfoelie, links-windende soorten zoals de Blauwe regen, maar ook soorten die in beide richtingen winden zoals de Bruidssluier.

2. Rankvormende planten. Rankers of rankvormende soorten heb een maasvormig netwerk nodig. Voorbeelden zijn de Bosrank, de Clematis en de Wijnstok.

3. Enteraars of steunklimmers. Deze leiplanten hebben een horizontale klimhulp nodig. Ze groeien eerder als een sluier over de steunen heen. Winterjasmijn en Klimrozen zijn de bekendste voorbeelden van deze groep.

een mooi en strak lijnenspel

op EEN EENVOUDIGE MANIER EEN DUURZAME GEVEL CREËREN

De kabels kunnen een schil vormen rondom elk gebouw. Omdat de kabels flexibel zijn kan bijna elke vorm bedacht worden.

Montage van de afstandhouders

De montage van de afstandhouders is door een handige monteur goed uit te voeren. De algemene montagevolgorde is als volgt:

1. markeer alle punten op de gevel en boor de gaten (diameter en diepte kan variëren)
2. veranker het draadeind met een chemisch anker (of draai de stokschroeven in het hout)
3. monteer de rozet en de afstandhouder
4. meet de kabels in volgens de afbeelding hieronder
5. laat de kabels produceren en bezorgen
6. plaats de kabels en afspannen met een moer

Carl Stahl kan ook de montage uitvoeren. Wij houden rekening met de (voorspan)krachten die ontstaan en zorgen dat de krachten goed afgedragen worden naar de onderliggende constructie. Ook kunnen wij op grote hoogte monteren. 

volg onze groen-projecten
 instagram | carlstahl.greenwalls

een kleine investering met veel groen als resultaat

Voor zowel grote als kleine projecten is er altijd een oplossing. Wij denken graag met u mee om een geschikt systeem te vinden voor uw situatie.

Download hier verschillende onderzoeken over geveltuinen

THE GREEN BUILDING
ENVELOPE

Proefschrift
Marc OTTELE
(pdf 8mb)
GREEN FACADES AND
BUILDING STRUCTURES

Master thesis
M.A. Mir
(pdf 4mb)
EURO INOX
groene muren

Bouwreeks
Euro Inox vereniging
(pdf 5mb)

advies of offerte nodig?

Wij proberen altijd binnen twee werkdagen te reageren. Je kan ons uiteraard ook even bellen op 0031 (0)75-3030393.
great things
are built
with
the best materials.


CONTACT